Miksi paikkatietoa on niin vaikea löytää?


Paikkatietojen löytäminen internetin syvyyksistä on ihan liian vaikeaa. Datasetit ovat hajallaan pitkin bittiavaruutta, metatiedot eivät kerro mitään hyödyllistä, eikä datan lataamiseen ole selkeitä ohjeita missään. Uusien aineistojen löytäminen tuskastuttaa joka kerta jopa allekirjoittanutta, vaikka olen tehnyt asiasta oppimateriaaleja kahdelle kielelle ja vetänyt muutamaa harjoitusryhmääkin Oulun yliopistolla.

Suomessa ongelmana on paikkatietotuotannon hajautuneisuus. Ympäristökeskus tuottaa dataa ympäristöstä, geologinen tutkimuskeskus maasta, ja maanmittauslaitos kaikesta sen väliltä. Onneksi Paituli auttaa kokoamalla monen eri tuottajan dataa yhden osoitteen alle.

Kuvakaappaus paitulin käyttöliittymästä

Paitulista voi ladata paikkatietoa helposti

Kaikkea dataa ei Paitulista kumminkaan löydä. Usein seuraava steppi on etsiä dataa Googlesta tai paikkatietohakemistosta, joista jälkimmäinen kokoaa kattavasti metatietoja Suomen laajuisesti. Palvelu on hyödyllinen, mutta sen hakutoiminto on surkea.

Esitetään skenaario, jossa käyttäjä haluaa etsiä koko Suomen kattavaa ortokuvaa. Hakusanalla "ortokuva" tulee ensimmäisenä Kauniaisten WMS-palvelu ja sen jälkeen neljä ortokuvaa Kuopiosta vuosilta 1979, 2006 ja 1947. Jos perään lisää sanan "Suomi", tai "MML" (eli maanmittauslaitos), hakutuloksia ei tule ollenkaan. 

Kuvakaappaus paikkatietohakemiston rajaustyökalusta
Mikäli käyttäjä ei hoksaa tai osaa hyödyntää oikean alakulman maantieteellistä laatikkorajausta, käytännössä hänen täytyy tietää, että ortokuva löytyy termillä "Maanmittauslaitoksen ortokuva". Sen sijaan jos erehtyy kirjoittamaan "Maanmittauslaitos ortokuva", ensimmäinen hakutulos on jälleen Kuopiosta. Kyseinen kaupunki ainakin osaa hakukoneoptimoinnin. 

Euroopan tasolla paikkatietojen etsiminen on vielä tuskaisempaa. Jokaisella maalla on omat palvelunsa, jotka harvoin ovat saatavilla kokonaan englanniksi. Euroopan dataportaali on tavallaan jatkoa paikkatietohakemistolle, mutta hakutoiminto on vielä surkeampi. Palvelu toimii useammalla kielellä, joka ei helpota ollenkaan. Maanmittauslaitoksen ortokuva on siellä englanniksi nimellä "Orthodox image of the National Land Survey".

Orthophoto vai Orthodox image?


Kommentit

  1. Hei! Olipas mielenkiintoinen artikkeli!

    VastaaPoista
  2. Pakko heittää tännekkin matona koukkuun meidän Spatineon ylläpitämä Directory, jossa on listattuna noin 160 000 erilaista paikkatiedon rajapintaa Suomesta, Euroopasta ja Känädästä asti!
    https://directory.spatineo.com/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hackathonissa mentoroimassa

Mitä opin kymmenien opetusvideoiden teosta?