Onko avoin paikkatieto kansallinen turvallisuusuhka?

Viimeisen vuoden aikana olemme ikävä kyllä päässeet todistamaan, kuinka suuressa osassa paikkatieto on nykyajan sodankäyntiä. Harva asia sodassa oikeastaan tapahtuu ilman mitään yhteyttä maantieteelliseen sijaintiin. Tuoreimpana esimerkkinä Ukrainan armeija löysi joukon venäläisiä sotilaita Makivijkasta heidän matkapuhelimien lähettämien sijaintitietojen perusteella. Tuloksena oli ohjuksia.

Venäjän raaka hyökkäyssota ja infrastruktuurin loputon pommittaminen ovat saaneet Suomenkin viranomaiset miettimään, onko kaikenlaisen julkisen datan avoin julkaiseminen sittenkään se paras vaihtoehto. Avoimesta datasta on kieltämättä paljon hyötyä, mutta entä jos sitä käytetään väärin?

Esimerkiksi tilastokeskus on julkaissut kaikkien tuotanto- ja teollisuuslaitosten sijainnit avoimesti saataville. Kuka tahansa pystyi ainakin aikaisemmin lataamaan netistä käsiinsä kaikki Suomen sähkö-, kaasu- ja lämpölaitokset. Eli juuri ne samat kohteet, joita Venäjä Ukrainassa pommittaa.

Avointa dataa löytää myös mm. rakennuksista, liikenneverkoista, ilmakuvista ja vaikkapa liikenteen määristä. Kuka keksii, minkälaisiin uhkiin reaaliaikaista liikennedataa tai kaupunkien yksityiskohtaisia 3D malleja voisi käyttää? Toisaalta datan piilottaminen ei aina auta, sillä monet asiat kyllä löytää satelliittikuvistakin. Isoja ydinvoimaloita on aika hankala piilottaa.

Yksi todella, todella mielenkiintoinen paikkatietoon ja kansalliseen uhkaan liittyvä aihe on tunnelisota-salaliittoteoria. Sen mukaan parin kilometrin syvyydessä maan alla risteilee tuhansia kilometrejä tunneleita, joissa Vladimir Putinin (ja aikaisemmin Donald Trumpin) urheat joukot taistelevat lapsikauppiaita, huumeiden salakuljettajia ja pedofiilejä vastaan. Perinteinen media ei tästä sodasta tietenkään kerro mitään, koska on deepstaten hallussa, eikä luonnollisesti edes pääse itse tarkastamaan tilannetta maan alle. 

Todisteena tunnelisodasta toimii kuitenkin viimeisten vuosien aikana lisääntyneet maanjäristykset, selittämättömät pamahdukset, julkista keskustelua hämäävä ”koronateatteri”, sekä tietenkin maan pinnalle ylettävät todisteet, kuten sähkökaapit, kaivot, ilmanvaihtoputket ja erinäköiset sisäänkäynnit. Näiden maanpäällisien todisteiden sijaintietoja salaliittoteoreetikot ovat jo parin vuoden joukkoistetusti keränneet suureen Google Maps -dokumenttiin. Siitä voi päätellä tunnelien sijainnit.

Tunnelisodan maanpäälliset todisteet kartalla

Tunnelisodan "maanpäälliset todisteet" on merkattu Google Mapsiin, joka selkeästi näyttää tunnelien sijainnit. Kuvasta rajattu pois epävarmat ja poistetut kohteet, mutta yhteensä ilmanvaihtoputkia, sähkökaappeja ja luolien sisäänkäyntejä on geokoodattu jo tuhansia.

Alkuun pidin tunnelisotaa ja hölmöjen keräämiä todisteita maailman typerimpänä salaliittoteoriana, mutta sittemmin tajusin jotain. Minkälainen taho tai valtio tästä salaliittoteoreetikoiden keräämästä datasta voisikaan hyötyä?








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi paikkatietoa on niin vaikea löytää?

Hackathonissa mentoroimassa

Mitä opin kymmenien opetusvideoiden teosta?