Hackathonissa mentoroimassa

Mun piti kirjoittaa tämä blogiteksti töissä englanniksi, mutta kirjoitinkin vahingossa suomeksi, joten tässä teillekin:

Olin viime viikolla elämäni ensimmäisessä Hackathonissa mentorina. Tapahtuman haasteena oli kehitellä uusia innovaatioita ja ideoita älykaupunkeihin GeoE3-projektissa harmonisoitujen paikkatietoaineistojen avulla. Mentoreiden rooli oli tukea, tarjota näkökulmia ja boostata kilpailijoita kohti voittoa.

Syötävien herkkujen lisäksi osallistujille oli tarjolla valmiiksi harmonisoitua ja yhteensopivaa dataa 3D rakennuksista, tiestöstä, ilmastosta, korkeusmalleista yms. Tällöin kilpailijoilla oli todella vapaat kädet ideointiin, ja yhteisenä rajoitteena oli lähinnä vain aika. Harvasta dataportaalista saa käsiinsä yhtä perusteellista dataa useammasta maasta yhtä aikaa.

Hackathonin erityisyys oli nimenomaan paikkatietojen yhteentoimivuus eri valtioiden välillä. Osa tiimeistä tajusi tämän skaalautuvuuden ja hyödynsi sitä ideoissaan. Toisilta pointti taas meni hieman ohi, ja heidän ideansa toimivat lähinnä paikallisella tasolla. 

Vaikka kaikki ideat olivat upeita, voittajien innovaatioita yhdisti nimenomaan rajat ylittävä paikkariippumattomuus. Samaa ideaa pystyi soveltamaan niin Suomen maaseudulla, kuin Pariisin metropolissakin. 

Ensimmäisen palkinnon sai idea, jossa tekoälyn avustuksella tuotettiin 3D rakennuksista ja pohjapiirustuksista yksityiskohtaisempia rakennuksien tietomalleja (Building Information Model, BIM). Toivottavasti idea lähtee lentoon nyt Hackathonin ja tulevan Leipzigin Data Week - tapahtuman myötä.

Itse lähdin hackathoniin mentoroimaan ilman minkäänlaisia pohjatietoja. En tiennyt yhtään, mitä Hackathoneissa tapahtuu tai mikä mentoreiden roolibedrs on. Menin paikalle ja toivoin olevani hyödyksi. Go with the flow? 

Ilokseni huomasin, että mentoroinnistani oli oikeasti paljon hyötyä tiimeille. Pystyin tarjoamaan tiimeille erilaista tukea niin teknisissä ongelmissa, kuin brainstormauksessakin. Joitain tiimejä auttelin APIen kanssa, ja toisten kanssa pohdittiin palvelumuotoilua. 

Tiimien lähtökohdat olivat todella heterogeenisia, jolloin niiden ideat vaihtelivat laidasta laitaan. Myös mentoreiden osaaminen oli hyvin monipuolista, joten me mentorit tuimme loistavasti tiimejä. Jokaiseen ongelmaan löytyi aina joku mentori asiantuntijaksi.

Itsellenikin tuli äärimmäisen hyödyllinen olo ja opin paljon. Oli upeaa nähdä, kuinka ideoista syntyy toteutuksia ja lähes täydellisiä pitchaus-puheita alle 48 tunnissa. 

Tapahtuman suurin anti oli kuitenkin se epävirallinen puoli ja kaikki keskustelut uusien ihmisten kanssa. Tutustuin moneen mielenkiintoiseen ihmiseen ja kuulin heidän tarinoitaan. Nyt haluan itsekin joskus osallistua vastaavanlaisiin tapahtumiin, ehkäpä myös kilpailijana. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi paikkatietoa on niin vaikea löytää?

Mitä opin kymmenien opetusvideoiden teosta?