Viime talven tuotos: Location Innovation Academy

Alkuun varoitus, että tässä blogipostauksessa on hieman mainostekstin makua. Samaa tekstiä on julkaistu paikoitellen myös positio-lehdessä


Oppimateriaaleja rakentamassa
Kuten jotkut ehkä tietävät, olen Oulun yliopistolle tuottanut kurssimateriaaleja kolmelle eri GIS-kurssille. Nyt tämä homma on saanut jatkoa, mutta kansainvälisemmässä kontekstissa. 

Viime syksynä aloitin työskentelemään GeoE3-projektissa maiden rajoja ylittävien paikkatietoaineistojen ja -palveluiden, sekä aineistojen yhteentoimivuuden ja yhdistämise parissa. Yksi minun ja projektin oleellisimpia tuotoksia on ollut Location Innovation Academy -verkkokoulutusalusta. Syksyn ja talven aikana olemme tuottaneet Moodle-pohjaisen oppimisympäristön, jonka (toistaiseksi) viimeinen moduuli valmistui viime viikolla. Yhteensä tarjolla on jo kolme kokonaista ja kaikille avointa kurssia.

1. Ensimmäinen kurssi käsittelee datan hallintaa. Kurssilla opitaan esimerkiksi metatietojen merkityksestä ja paikkatiedon laadun hallinnasta (jota käsittelin myös diplomityössäni). 

2. Toiselle kurssille kirjoittelin ja tuotin materiaalia paikkatietopalveluista, eli erityisesti OGC API -standardeista. Nämä rajapintastandardit korvaavat pian vanhentumassa olevat WFS- ja WMS-rajapinnat, joten kurssia kannattaa vilkaista. 

3. Kolmas kurssi käsittelee paikkatiedon integrointia muihin datoihin. Kurssilla käydään läpi muun muassa ilmastodatan käsittelyä Python-skriptien avulla ja eri aineistojen yhdistämistä OGC API Joins -palvelulla. Lisää uunituoreita menetelmiä siis.

Kurssien aiheet ovat hyödyllisiä paikkatiedon tuottajille ja julkaisijoille, mutta myös muille paikkatiedosta ja sen rajat ylittävästä yhteiskäytöstä kiinnostuneille. 

Mukana Euroopan parhaat asiantuntijat

Huomattavaa kursseissa on juurikin niiden tuoreus ja yleiseurooppalainen näkökulma. Minun ja muiden suomalaisten lisäksi oppimismoduuleja ovat tehneet Viron, Espanjan, Hollannin ja Norjan paikkatietoammattilaiset. Olemme jakaneet tietoa ja parhaita käytäntöjä eurooppalaisten huippuasiantuntijoiden kanssa, joka näkyy kurssimateriaaleissamme. Vaikka yhteistyö eri maiden välillä on vaatinut paljon aikaa ja vaivaa, kansainvälisyys on ehdottomasti kurssien sisällön suurin vahvuus. 

Oma roolini projektissa oli pistää kaikki palaset yhteen. Tuotin opetusvideoita, kirjoitin oppimateriaaleja, säädin Moodlen kanssa, loin havainnollistavia kuvia ja yhdistelin muiden asiantuntijoiden tuotoksia yhtenäisiksi kursseiksi. 

Toivon, että konkreettisten menetelmien ja ratkaisujen lisäksi kursseilta jäisi käteen jonkinlainen ymmärrys paikkatietojen yhteentoimivuuden merkityksestä. Tällä hetkellä yhteentoimivuuteen on vielä matkaa paikkatietoalalla, sillä jo pelkästään datan lataaminen eri maiden dataportaaleista on yllättävän vaikeaa, puhumattakaan sen sisällön hyödyntämisestä.

Tsekkaa ja perehdy kursseihin täältä: Location Innovation Academy

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi paikkatietoa on niin vaikea löytää?

Mitä opin kymmenien opetusvideoiden teosta?

Paikkatietopalveluiden uusi vallankumous