Paikkatietopalveluiden uusi vallankumous

Monille avoimen paikkatiedon hyödyntäjille Web Feature Service (WFS), Web Map Service (WMS) ja muut vastaavat rajapintapalvelut ovat olleet päivittäisessä käytössä. Näiden jo 15 vuotta käytössä olleiden palveluiden kautta on haettu dataa milloin mihinkin tarkoitukseen. Palvelut ovat näppäriä, mutta internetin hektisessä maailmassa 15 vuotta vanha tekniikka alkaa olla jo vanhaa.

Onneksi uusi vallankumouksellinen teknologia on kehitteillä - tai oikeastaan jo olemassa. Tällä hetkellä palvelut toimivat vielä usein rinnakkain, mutta muutaman vuoden päästä OGC API standardit korvaavat vanhemmat WFS ja WMS -rajapinnat.

Vaikka muutos vaatii hieman uuden tekniikan opettelua, on siinä mielestäni pelkkää hyvää. Olen tässä muutaman kuukauden kirjoitellut aiheesta oppimateriaaleja ja uskallan sanoa, että tarvetta muutokseen on ollut.

Käyttäjän kannalta useimmat standardit korvaavat lähes suoraan jonkun aikaisemman palvelun, kuten esimerkiksi:

- WFS -> OGC API Features
- WMS -> OGC API Maps
- WMTS -> OGC API Tiles
- WPS -> OGC API Processes

Konepellin alla on kuitenkin suuria muutoksia, jotka näkyvät erityisesti kehittäjille. Ehkä merkittävimpänä on mahdollisuus käyttää rajapintaa suoraan selaimella. Jokainen palvelun kautta haettava paikkatietokohde sisältää oman yksilöllisen tunnisteen, jolloin yksittäisiä kohteita voi jakaa yksinkertaisesti kopioimalla URL-osoitteen. Esim. tässä yksittäinen retkeilyalue JSON-formaatissa Maanmittauslaitoksen maastotietokannasta:


OGC API -rajapinnat tulevat pian vastaan itse kullekin paikkatietoammattilaiselle, joten vähintään kyselyiden kirjoittamiseen kannattaa tutustua. Lisätietoja tästä tietenkin itse kirjoittamistani oppimateriaaleista Location Innovation Academyssa (englanniksi).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi paikkatietoa on niin vaikea löytää?

Mitä opin kymmenien opetusvideoiden teosta?