Mitä opin kymmenien opetusvideoiden teosta?

Ainakin opin sen, että joskus asiantuntijoillakin on liukuhihnatyötä. Tässäpä siis parhaat vinkit liukuhihnavideotuotannon optimointiin mahdollisimman pienellä vaivalla ja ilman ylimääräisiä sovelluksia. 

Opetusvideoihin tulee usein nauhoitettua näyttöä ja puhuttua itse päälle. Helpoiten tämä onnistuu Zoomin tai Teamsin nauhoitustoiminnolla. Itse kokoustin aina Teamsissa yksin itseni kanssa ja tallennan koko setin. Bonuksena videoon saa automaattiset tekstitykset, jotka toimivat joskus hyvin ja usein huonosti. 

Teamsissa koko näyttöä nauhoittaessa huonona puolena mukaan tulee osallistujien naamat ja nimet, jolloin itse esitettävälle sisällölle jää vähemmän tilaa. Ilman ylimääräisiä videomuokkaustyökaluja helpoiten videon rajaa (hieman yllättäen) PowerPointilla. Muille Windowsin oletusvideoeditoreille tämä on liian vaikeaa.

Kuva 1: Teamsissa nauhoitus nappaa mukaan myös osallistujat

Yleensä rajauksen jälkeen editoin videot ja leikkasin turhat pätkät pois. Oikeastihan paras ilmainen vaihtoehto tähän kaikkeen olisi Davinci Resolve, jota käytän aina omalla koneellani, mutta työkoneelle en ole jaksanut ladata mitään ylimääräistä. Yksinkertaisiin opetusvideoihin Windows-valokuvien oma videoeditori riittää. Se osaa trimmata videoita ja lisätä niihin tekstiä. Siinäpä video sitten alkaakin olla kasassa, ellei halua hienostella.

Tekstityksiä ei todellakaan kannata tehdä käsin. Niitä varten olen usein käyttänyt YouTuben omaa automaattista tekstitysgeneraattoria, jonka tuotoksista tosin kannattaa tehdä duplikaatti ja editoida ne läpi kertaalleen. Googlen tekoäly tekee paljon virheitä erityisesti lyhenteissä, ja varsinkin omalla englannintaidolla. Muitakin tekstitysgeneraattoreita löytyy, mutta useimmat niistä ovat maksullisia.

Laiskoille editoijille löytyy vielä helpompia ratkaisuja. Erityisesti jos teet erityisen pitkiä videoita, joita et ole suunnitellut tarkasti ja esittäminen vaatii välillä miettimisaikaa, suosittelen ehdottomasti GitHubista löytyvää avoimen lähdekoodin jumpcutteria

Skripti poistaa kaikki annettua sekuntimäärää pidemmät hiljaiset kohdat videoista, jolloin koko nauhoittamisen filosofia mullistuu. Voit esimerkiksi pitää niin pitkiä miettimistaukoja nauhoituksen aikana kuin haluat, eikä niiden poisleikkaamiseen tarvitse käyttää yhtään aikaa. Pitää vain muistaa, että puhuu aina jotain kriittisten vaiheiden kohdalla, jottei mitään oleellista vahingossa katoa. Lopullinen video on napakampi, mukavampi katsoa ja vähemmän kiusallinen.

Varmasti ammattilaisilta saisi vielä parempia vinkkejä, mutta nämä ovat tällaisia laiskan ihmisen ratkaisuja. Tekemiäni opetusvideoita löytää toistaiseksi ainakin Oulun yliopiston geoinformatiikan kursseilta, Location Innovation Academystä ja tältä YouTube-kanavalta. Yksityiset lyhärit jääköön yksityisiksi. 

Tulevaisuuden tehokkaita tekoälyeditoreja odotellessa, toivotan mukavaa kesää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi paikkatietoa on niin vaikea löytää?

Hackathonissa mentoroimassa